Karta Menu Restauracji Karolinka

Restauracja KAROLINKA w Gogolinie dba o to, aby proponowane w karcie menu potrawy zasługiwały na miano wyśmienitej i wyrafinowanej kuchni. W proponowanej przez nas ofercie znajdują się dania charakterystyczne dla wielu krajów Europy, dania typowo polskie, jak i dania, którymi chlubi się kuchnia Śląska. Z nieukrywaną przyjemnością i dumą pragniemy Państwa poinformować,  że w lutym 2010 roku nasza restauracja otrzymała prestiżowy certyfikat „ DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE”.

Aby zaakcentować naszą dbałość i troskę o promowanie lokalnej żywności wywodzącej się z kulinarnego dorobku Opolszczyzny postanowiliśmy w karcie menu wydzielić stronę z daniami kuchni śląskiej. Asortyment dań w karcie menu poprzedziliśmy opisem będącym rysem historycznym tradycji kulinarnych na Śląsku. Wszystko to po to, aby gościom korzystającym z oferowanych przez nas usług hotelowych i gastronomicznych przybliżyć „ ŚLĄSKĄ KULTURĘ STOŁU”.

Menu

Zupy i kremy

  • Rosół domowy – z makaronem swojskim – 10,00
  • Żurek z jajkiem – zawsze wyśmienity! – 12,00
  • Barszcz czerwony z chrupiącym krokietem mięsnym – 15,00
  • Krem pomidorowy – podawany ze świeżą śmietaną i grzankami – 11,00
  • Florencki krem szpinakowy podawany z kawałkami kurczaka, doprawiony śmietaną – 12,00

Potrawy z ryb i owoców morza

  • Sandacz po mazursku – na lustrze sosu pieczarkowego, podawany z ryżem, brokułami, masełkiem migdałowym i filetowaną cytrynką – 48,00
  • Grillowany łosoś po kapitańsku – na sosie Choron podawany z placuszkami ROSTI , z warzywami i cytrynką 50,00
  • Bornholmski specjał – okazały filet dorsza na lustrze sosu koperkowo- czosnkowego z talarkami ziemniaczanymi i  fasolką szparagową – 42,00

Dania główne

  • Danie dla smakoszy – pieczeń wieprzowa w ciemnym sosie z kluseczkami śląskimi i dodatkiem sałatki z buraczków – 35,00
  • Duma śląskiej kuchni – rolada wołowa z ciemnym sosem w towarzystwie kluseczek śląskich i modrej kapusty – 36,00
  • Wyśmienite kacze udko pieczone “na złoto” z dodatkiem modrej kapusty, podawane z kluseczkami śląskimi i sosem – 34,00
  • Kaczka po polsku – pół apetycznej pieczonej tuszki podawanej z grillowanym jabłuszkiem, kluseczkami śląskimi i sałatką z buraczków – 47,00
  • Wyśmienita pierś z kaczki- na krążkach grillowanego jabłuszka z żurawiną z dodatkiem leniwych kluseczek i modrej kapusty- 38,00
  • Tournedos a la Henryk IV – grillowany stek z polędwicy wołowej na sosie Choron, podany z placuszkami ROSTI, grillowanym boczkiem, szparagami oraz główką dzikiego czosnku – 62,00
  • Danie a’la Pompadur – grillowane polędwiczki podawane z leniwymi kluseczkami i sosem z kapeluszy grzybkowych i surówką – 40,00
  • “Kurcze pieczone…”- panierowany filet z kurczaka, podawany z frytkami i surówką- 29,00
  • Eskalopki drobiowe– w sosie śmietanowym, podawane z makaronem, brokułami w sezamie i grillowanym pomidorem – 34,00
  • Poczęstunek Karolinki – grillowany medaliony z polędwiczki wieprzowej na lustrze ciemnego sosu, podawany  z pierożkami, szparagami i grzybkami – 40,00
  • Pierożki ruskie gotowane lub przysmażone “na złoto”, podawane z cebulką i świeżą śmietaną – 22,00
  • Sznycel naszej babci- podawany z ziemniaczkami z boczkiem i cebulką oraz zasmażaną kapustką 34,00

Przekąski zimne i gorące

  • Carpaccio di manzo – z polędwicy wołowej z parmezanem , kaparami i grzanką – 28,00
  • Kogucie wątróbki – z piórkami smażonej cebulki, podawane na pieczonym jabłuszku z dodatkiem ciemnego sosu śliwkowego i żurawiny – 22,00
  • Uczta w miłym towarzystwie czyli porcja dla dwóch osób – pachnące wędzonki, mięsiste sery i warzywa zaprawiane octem, podawane na desce wraz z masełkiem smakowym i chlebusiem – 44,00
  • Matiasy rodem z Amsterdamu – soczyste filety młodych śledzi na kształt roladki wypełnione nadzieniem kawiorowym podawane na jabłuszku z grzanką – 22,00
  • Krewetki Black Tiger- na sosie cytrynowo- imbirowym, podawane na grillowanym ananasie – 36,00

Sałatki jako dania główne

  • “Farmerska”– grillowane frikase ze schabu na stosie zasmażanych ziemniaczków z dodatkiem ogórków konserwowych, cebulki i świeżych pomidorków- 28.00
  • „Królewska” – świeże warzywa z grillowanym kurczakiem, sosem miodowo- vinegrette i grzanką – 28,00
  • “Montenegro”– kolorowe warzywa serwowane z łososiem wędzonym, sosem cytrynowo- vinegrette oraz grzanką – 34,00

Dania dla dzieci

  • Drobiowy filecik z „rumianą buzią” z chrupiącymi frytkami i  marcheweczką20,00
  • „Uśmiechnięty” sznycelek z polędwiczki wieprzowej z frytkami i kolorową sałatką 20,00
  • 2 pulchniutkie naleśniczki- nadziane pysznym twarożkiem, polane rumieńcem musu z truskawek – 14,00

Desery

  • Sernik na sosie waniliowym z dodatkiem malin – 13,00
  • Czarny Piotruś – lody czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów i migdałów, rodzynków „upojonych” rumem, podawane z gorącą polewą czekoladową i bitą śmietaną – 15,00
  • „Puchar królowej”– „perełka” lodów waniliowych na musie truskawkowym z delikatną bitą śmietaną – 12,00
  • Gorąca szarlotka – ciasteczko jabłkowe z cynamonem w towarzystwie bitej śmietany. Może być też podane z gałką lodów waniliowych – 8,00// 15,00
  • Malinowy król- lody malinowe i waniliowe z dodatkiem malin i bitej śmietany podawane z gorącą polewą malinową 14,00
  • Kawa mrożona- z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną 13,00

Menu Restauracji Gogolin