Karta Menu Restauracji Karolinka
Restauracja KAROLINKA w Gogolinie dba o to, aby proponowane w karcie menu potrawy zasługiwały na miano wyśmienitej i wyrafinowanej kuchni. W proponowanej przez nas ofercie znajdują się dania charakterystyczne dla wielu krajów Europy, dania typowo polskie, jak i dania, którymi chlubi się kuchnia Śląska. Z nieukrywaną przyjemnością i dumą pragniemy Państwa poinformować, że w lutym 2010 roku nasza restauracja otrzymała prestiżowy certyfikat „ DZIEDZICTWO KULINARNE OPOLSKIE”.
Aby zaakcentować naszą dbałość i troskę o promowanie lokalnej żywności wywodzącej się z kulinarnego dorobku Opolszczyzny postanowiliśmy w karcie menu wydzielić stronę z daniami kuchni śląskiej. Asortyment dań w karcie menu poprzedziliśmy opisem będącym rysem historycznym tradycji kulinarnych na Śląsku. Wszystko to po to, aby gościom korzystającym z oferowanych przez nas usług hotelowych i gastronomicznych przybliżyć „ ŚLĄSKĄ KULTURĘ STOŁU”.
Menu
- Rosół domowy – z makaronem swojskim – 13,00
- Żurek z jajkiem – zawsze wyśmienity! – 13,00
- Barszcz czerwony z chrupiącym krokietem mięsnym – 18,00
- Krem pomidorowy – podawany ze świeżą śmietaną i grzankami – 13,00
- Florencki krem szpinakowy podawany z kawałkami kurczaka, doprawiony śmietaną – 13,00
- Sandacz po mazursku – na lustrze sosu pieczarkowego, podawany z ryżem, brokułami, masełkiem migdałowym i filetowaną cytrynką – 49,00
- Grillowany łosoś po kapitańsku – na sosie Choron podawany z placuszkami ROSTI , z warzywami i cytrynką – 52,00
- Bornholmski specjał – okazały filet dorsza na lustrze sosu koperkowo- czosnkowego z talarkami ziemniaczanymi i fasolką szparagową – 42,00
- Danie dla smakoszy – pieczeń wieprzowa w ciemnym sosie z kluseczkami śląskimi i dodatkiem sałatki z buraczków – 36,00
- Duma śląskiej kuchni – rolada wołowa z ciemnym sosem w towarzystwie kluseczek śląskich i modrej kapusty – 38,00
- Wyśmienita pierś z gęsi pieczona “na złoto” z dodatkiem modrej kapusty, podawana z kluseczkami śląskimi i sosem – 55,00
- Kaczka po polsku – pół apetycznej pieczonej tuszki podawanej z grillowanym jabłuszkiem, kluseczkami śląskimi i sałatką z buraczków – 48,00
- Wyśmienita pierś z kaczki- na krążkach grillowanego jabłuszka z żurawiną z dodatkiem leniwych kluseczek i modrej kapusty- 40,00
- Tournedos a la Henryk IV – grillowany stek z polędwicy wołowej na sosie Choron, podany z placuszkami ROSTI, grillowanym boczkiem, szparagami oraz główką dzikiego czosnku – 65,00
- Danie a’la Pompadur – grillowane polędwiczki podawane z leniwymi kluseczkami i sosem z kapeluszy grzybkowych i surówką – 41,00
- “Kurcze pieczone…”- panierowany filet z kurczaka, podawany z frytkami i surówką- 29,00
- Eskalopki drobiowe– w sosie śmietanowym, podawane z makaronem, brokułami w sezamie i grillowanym pomidorem – 35,00
- Poczęstunek Karolinki – grillowany medaliony z polędwiczki wieprzowej na lustrze ciemnego sosu, podawany z pierożkami, szparagami i grzybkami – 42,00
- Pierożki ruskie gotowane lub przysmażone “na złoto”, podawane z cebulką i świeżą śmietaną – 22,00
- Sznycel naszej babci- podawany z ziemniaczkami z boczkiem i cebulką oraz zasmażaną kapustką 35,00
- Karlikowa patelenka– z mieśnymi przysmakami z grilla, ziemniaczkami “na złoto” i z kapustą “na gęsto” – 42,00
- Chrupiący placek z tartych ziemniaków z dodatkiem kwaśnej śmietany lub grzybków w śmietanie – 36,00
- Pierogi z mięsem podane z cebulką zrumienioną na masełku i kolorową surówką – 25,00
- Carpaccio di manzo – z polędwicy wołowej z parmezanem , kaparami i grzanką – 28,00
- Kogucie wątróbki – z piórkami smażonej cebulki, podawane na pieczonym jabłuszku z dodatkiem ciemnego sosu śliwkowego i żurawiny – 22,00
- Uczta w miłym towarzystwie czyli porcja dla dwóch osób – pachnące wędzonki, mięsiste sery i warzywa zaprawiane octem, podawane na desce wraz z masełkiem smakowym i chlebusiem – 44,00
- Matiasy rodem z Amsterdamu – soczyste filety młodych śledzi na kształt roladki wypełnione nadzieniem kawiorowym podawane na jabłuszku z grzanką – 22,00
- Krewetki Black Tiger- na sosie cytrynowo- imbirowym, podawane na grillowanym ananasie – 36,00
- “Farmerska”– grillowane frikase ze schabu na stosie zasmażanych ziemniaczków z dodatkiem ogórków konserwowych, cebulki i świeżych pomidorków- 30.00
- „Królewska” – świeże warzywa z grillowanym kurczakiem, sosem miodowo- vinegrette i grzanką – 28,00
- “Montenegro”– kolorowe warzywa serwowane z łososiem wędzonym, sosem cytrynowo- vinegrette oraz grzanką – 35,00
- Drobiowy filecik z „rumianą buzią” z chrupiącymi frytkami i marcheweczką – 24,00
- 2 pulchniutkie naleśniczki- nadziane pysznym twarożkiem, polane rumieńcem musu z truskawek – 18,00
- Sernik na sosie waniliowym z dodatkiem malin – 13,00
- Czarny Piotruś – lody czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów i migdałów, rodzynków „upojonych” rumem, podawane z gorącą polewą czekoladową i bitą śmietaną – 15,00
- „Puchar królowej”– „perełka” lodów waniliowych na musie truskawkowym z delikatną bitą śmietaną – 13,00
- Gorąca szarlotka – ciasteczko jabłkowe z cynamonem w towarzystwie bitej śmietany. Może być też podane z gałką lodów waniliowych – 10,00// 15,00
- Malinowy król- lody malinowe i waniliowe z dodatkiem malin i bitej śmietany podawane z gorącą polewą malinową 14,00
- Kawa mrożona- z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną 13,00